ЛЕЧЕНИЕ НА КОРЕНОВИ КАНАЛИ

Зъбната пулпа (популярна като нерв на зъба) може да бъде инфектирана или травматично увредена, което налага провеждането на кореново лечение. То има за цел зъба да се запази и да се възстанови нормалната му функция. Това лечение се извършва в няколко етапа. Първо се поставя местна анестезия и зъбът се отваря, изчиства се съдържимото на кореновите канали и трябва прецизно да се определи дължината им. Това точно определяне е от критична важност за успеха на лечението. Когато точната коренова дължина е определена, кореновият канал се почиства механично и химично и се оформя по нужния за запълването начин. Накрая се използват каналопълнежни средства за херметично запечатване на кореновия канал и чрез пломба се възстановява липсващата част от зъбната корона (увредена от кариес или фрактура). Съвременните методи на обработка и използването на съвременни средства за запълване на кореновия канал гарантират липсата на нежелани ефекти като силното потъмняване и оцветяване на лекуваните зъби.

Как мога да разбера дали трябва да се подложа на кореново лечение? Най-вероятно имате нужда от кореново лечение, ако усетите прекалена чувствителност към:
– студено, топло, сладко, кисело;
– при дъвчене на по-твърда храна, дъвка;
– непровокирана чувствителност;
– чувствителност предимно вечер, особено при легнало положение на тялото;
– потъмняване на конкретен зъб;
– чувствително или подуване на венеца около някой зъб;
– наличие на фистула (отвор),от която излиза секрет.Разполага се върху венеца около проблемния зъб . Може да се появява и да изчезва самостоятелно, без никакво лечение или да стои постоянно;

Трябва да се подчертае, че не говорим за болка. Когато вече е налице такава, то незабавно трябва да посетите зъболекар, без колебание. Често възпаленията протичат безсимптомно (хронично) и могат да се открият при профилактичен преглед. Ако чакате да ви заболи, тогава вече лечението е по-трудно и прогнозата за зъба е по-лоша.