ЛЕЧЕНИЕ НА КАРИЕС

Кариесът е разрушаване на твърдите зъбни тъкани. Колкото по-рано започне лечението, толкова по-безболезнено е то.
В началото може да се прояви като бяло или белезникаво петънце върху зъба. Ако не му се обърне внимание навреме, петънцето се задълбочава, твърдите тъкани продължават да се разрушават и се стига до непоправими увреждания на целия зъб и кореновата структура.
Затова е важно да не изчаквате появата на тъмно петно или дупка в зъбите, а да търсите стоматологична помощ, колкото е възможно по-скоро.
Описание на стоматологичното лечение
Лечението зависи от степента на развитие на кариеса и увреждането на зъба. Колкото по-рано се открие кариесът, толкова по-безболезнено, бързо и щадящо зъба ще бъде лечението.
Най-общо, процесът на лечение на кариес е следният:
Премахване на цялата мъртва тъкан, т.е. изпиляване на тази част от зъба, в която е кариесът. Важно кариесът да се отстрани напълно. В противен случай той ще се появи отново и много бързо ще доведе до усложнения.
След изпиляването се поставя подложка. Тя е много важна, за да не чувствате дискомфорт при натиск или когато приемате студени или топли храни и напитки. После е ред да изберем подходящ материал за съответната пломба и пломбирането зъба.
При усложнения и много задълбочен проблем е необходимо зъба да се умъртви преди да се пристъпи към изпиляване и пломбиране. Процесът е доста по-бавен, в някои случаи болезнен и по-скъп за пациентите. Затова препоръчваме да не чакате да ви заболи, а да си правите редовни профилактични прегледи и да лекувате кариеса, докато е още в началната си фаза.